fbpx
Latest seo interview question

Basic SEO Interview Questions and Answers 2017-2018

Based SEO Interview Questions and Answers 2018

Here are some of the basic SEO questions, an interviewer can ask in order about Search Engine Optimization:

Q 1: What do you understand by the term SEO?

Ans: SEO abbreviated form of “Search Engine Optimization”. It is the set of process on account of which a web page or website is being optimized that helps it to enhance their visibility or ranking on top in SERPs (Search Engine Result Pages).

Q 2: What will you do to make a website search engine friendly?

Ans: Few of the main elements that make a website search engine friendly are word count, anchor text, backlinks, outbound links, keyword etc.

Q 3: Do you know about the types of SEO?





Ans: There are majorly two types of SEO that are being practiced namely On-Page SEO and Off-Page SEO.

On-Page SEO

It is the process of optimizing a website that includes on-site work like writing title, content, Meta tags, ALT tag, and description along with ensuring web-page’s design and code that can be indexed and crawled by search engines properly.

Off-Page SEO

It is a method of earning backlinks from various websites with a motive to improve the ranking of the site. This method includes various SEO steps like article submission, blog posting, forum, Press release submission, classified, and miscellaneous.

Q 4: Are you aware of SEO techniques?

Ans: There are two SEO techniques: White Hat SEO and Black Hat SEO or Negative SEO.

Q 5: Best way of getting a natural backlink to your site.

Ans: Some of the best ways of getting a natural backlink to your site are blog commenting, article marketing, social networking site profile, link exchange, etc.

Q 6: What will you do for the company website you are working for, decides to move all the contents to a new domain?

seo job interview question

Ans: In that case, it would be important to update the previous site with a permanent redirect i.e 301 redirection to the new pages. After that, all the previous content should be taken down in order to avoid duplication of the content.

Q 7: What are some external but important factors which impact the ranking?

Ans: Some of the external factors are time spent on the site, page views per visit, bounce rate, and returning visitors.

Q 8: How to cross check if SEO campaign is working or not?

Ans: Firstly, an attempt would be made to search all the search engines employing relevant key phrases and keywords that are to be optimized. After the analysis, the results will point out whether the methods of optimization have worked or not. The report is to be analyzed on a regular basis. Also, another aspect of website statistics would also be taken care of which talks about the origin of the traffic.

Q 9: SEO Blogs you read to keep yourself updated.

Ans: Blogs to keep yourself updated are:

  • Search Engine Journal
  • MOZ
  • SEOSmarty
  • Search Engine Land
  • Jimboykins

Q 10: How many types of Meta Tags are there in SEO and what are their characters limits?

Ans: There are two types of Meta tags in SEO:

  • Description Meta tag: 150 characters limits
  • Keyword Meta tag: 200 characters limits

Q 11: How you will start keyword research? Which tools would you use for doing it?

Ans: First of all, you have to decide your topic that might bring traffic to your website. For that, you can use Google Trends or leverage on Twitter’s trending topics (based on geographical locations) to find the best possible topic.

Few of the tools to decide keywords are keyword.io, ubersuggest.io, and Google Keyword Planner to find related keywords as well as their search volume.

 

Q 12: Differentiate between Dofollow and Nofollow.

Ans:

Dofollow link

It is a kind of hyperlink which enhances the ranking of your site as it acts as a backlink that is counted by search engines.

Nofollow link

nofollow-vs-dofollow-link

An HTML attribute value used to instruct search engine bots that a hyperlink should not influence the ranking of the link target in search engine’s index.

Q 13: What do you understand by Keyword streaming?

Ans: Keyword Streaming means analyzing and selecting the best keyword for your website and targeting to your website. One reduces each word to its stem. For instance, “investigating”, “investigates”, “investigated” all become just the root word or stem “investigate” in a search index.

This is used for search functionality which means enabling any form of the search term to find all variations of the supplied keyword. It thus improves the search experience.

Q 14: What is Canonical issue? How will you resolve them?

Ans: The Canonical issue relates to duplicate pages. For instance, if a site has 2 pages of same content but different URLs and you can’t redirect it then you use a canonical tag. It is to be used in the head section on your site.

For fixing a canonical issue, you have to do a canonical redirect the visitors to a correct version when they try to go to the wrong URL.

Q 15: How will you check the number of backlinks to your competitor’s site?

Ans: Using link operator on Google and various external tools like Backlink finder, Open Site Explorer, Backlink Watch, Alexa etc, one can know the number of backlinks to their competitor’s site.

Thanks for the Visit

About the Author: techyamaa

We share latest and best information Blogs for you in Techyamaa.com

You May Also Like

1 Comment

  1. Nice Questions & Answers, but you can add some more questions and answers in your blog. If you need any help about interview so you can move on the MyInterviewPractice Web. Thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *